El govern rebutja les propostes dels veïns per evitar nous esfondraments al carrer sant Antoni

La CUP ha preguntat al Ple municipal sobre les mesures que pren l’Ajuntament de Mataró davant el risc d’esfondrament de les cases antigues a l’Eixample del mar.

Mataró és una ciutat costanera que a mitjans del segle XVIII va créixer fora muralles fins a la línia de mar.  L’Eixample del mar es va construir sobre les maresmes compostes principalment per sorra de platja, amb un nivell freàtic molt superficial.

L’Eixample del mar encara conserva la construcció de cases originals edificades pels volts del 1750. Són cases antigues, amb una estructura de parets de tàpia i bigues de fusta. Al llarg de la seva història, s’han anat succeint diferents intervencions tant en el propi carrer (substitució de clavegueram, pas d’instal·lacions), com en les cases (retallades de mitgeres, remuntes de noves plantes) que han deixat el conjunt en un delicat i sensible estat, que suggereix uns estudis més en detall dels que s’han fet fins ara, així com un immediat replantejament del trànsit rodat pesant pel carrer.

Durant els darrers anys s’han patit igualment diversos esfondraments fortuïts de cases en aquest sector de la ciutat, tots ells amb un mateix patró: cases construïdes en la mateixa època i situades sobre les antigues maresmes del litoral mataroní.

Aquesta complexitat urbanística, així com l’alarma pel passat esfondrament de la casa situada al carrer sant Antoni, o les contínues esquerdes que van apareixent en les cases, agreujades possiblement pel trànsit pesant i la inseguretat del barri en general davant possibles nous esfondraments, han provocat que els veïns es mobilitzin per reclamar un seguit de mesures que garanteixin la pròpia seguretat i la de les seves cases.

Entre les mesures que proposaven els veïns, hi ha l’elaboració d’un protocol urbanístic que determini com s’hauria de fer qualsevol obra d’enderroc o construcció situada en aquesta zona.

La preocupació del veïns s’ha disparat arran la notícia que el mateix constructor que va protagonitzar l’esfondrament del carrer sant Antoni, té la intenció de fer una nova obra en el mateix carrer, just a la cantonada amb el carrer de Damià Campeny.

La CUP ha preguntat sobre el silenci de l’Ajuntament davant les peticions fetes des de la Plataforma Cívica del carrer sant Antoni i sobre la nova llicència d’obres al carrer sant Antoni atorgada al mateix constructor que va originar l’esfondrament.

Des de la CUP també s’ha reclamat una revisió del trànsit rodat al carrer sant Antoni per evitar la circulació de vehicles pesants que generen continues esquerdes als habitatges, així com el protocol d’intervenció urbanística al sector antic de l’Eixample del mar.

El govern va respondre que no creia necessari un protocol urbanístic en aquest sector i no va concretar res sobre el trànsit de vehicles pesants.