La història dels Països Catalans es presenta en forma de llibre a Mataró

Dimarts 13 de gener s’ha presentat “Introducció a la història dels Països Catalans” al Casal de Barri de Les Esmandies de Mataró. L’acte ha estat organitzat per Arran i la CUP, ha comptat amb la participació de dos dels autors del llibre: Carles Castellanos i Albert Botran.

En la introducció de l’acte, Juli Cuéllar ha destacat la importància de recuperar els Països Catalans com a marc d’estudi geogràfic i històric. Alhora ha assenyalat que és un llibre molt oportú i útil per rebatre les perspectives historiogràfiques i polítiques del regionalisme (disfressat d’autonomisme) i de l’espanyolisme, ja sigui el més intolerant com les seves versions més amables (disfressades de progressisme).

Albert Botran ha explicat que qualsevol història d’una nació implica la genealogia d’un determinat projecte social. “Introducció a la història dels Països Catalans” és un llibre que pren els Països Catalans com a espai de la lluita de classes, un espai que ha estat invisibilitzat perquè ha existit una força social organitzada (Estats espanyol i francès) dedicada a desarticular-lo. Considera, per tant, que és una aportació necessària de cara al debat constituent dels propers mesos.

Carles Castellanos, ha recordat que la primera versió d’aquest llibre la va escriure el 1974 quan estava empresonat a La Model. Més endavant, Eva Serra va enriquir el text, però el llibre va restar inèdit perquè l’editorial que l’havia de publicar pretenia suprimir els apartats més crítics amb els partits i protagonistes de la Transició. Castellanos ha conclòs que, tot i les contradiccions i els diferents nivells de consciència existents, l’esquerra independentista, que defensa la ruptura democràtica amb les estructures de poder dels Estats espanyol i francès, és el moviment que finalment ha donat forma al projecte polític dels Països Catalans.