Solidaritat amb els dos joves encausats per 'injuriar la Corona' espanyola

El diputat al Parlament de Catalunya David Fernàndez ha defensat els joves maresmencs Jordi i Guifé, encausats per cremar una foto del rei d'Espanya, i ha considerat el judici contra els dos independentistes a l’Audiència Nacional com un acte de 'persecució i criminalització'. També ha definit el rei Juan Carlos I de Borbón com “un rei infestat de corrupció, amb 1.800 milions d'euros de fortuna no declarada segons el New York Times, vinculat a les comissions del petroli...” i ha afegit que “cremar una fotografia seva sembla més una obligació ètica que qualsevol altra cosa'.

Mireia Caldés en nom de l’organització Alerta Solidària i Xavier Safont-tria en nom de la CUP, també han expressat mostres de solidaritat amb els dos independentistes i han definit el judici com a eina política i repressiva de l’Estat en contra del procés sobiranista català.

Guifré Peguera, en nom seu i d’en Jordi, ha agraït el suport rebut i ha recordat que l’acció simbòlica es va fer a cara descoberta en el marc de la llibertat d’expressió, i que no se'n penedeixen.

La campanya solidària 'Cremar una foto no és delicte' organitza un autocar per acompanyar els dos joves a l'Audiència Nacional de Madrid el dijous 2 d'octubre. El preu del viatge són 20€: inscripcions aquí.

L’11 de setembre de 2013 les organitzacions de l’esquerra independentista del Maresme (COS, CUP i Arran) van fer una manifestació pels carrers de Mataró amb el lema “Independència per canviar-ho tot”. Durant el transcurs de la manifestació uns joves van desplegar un llençol gegant amb la imatge del Rei d’Espanya i li varen calar foc. L’acció va ser fotografiada per agents de paisà dels Mossos d’Esquadra, que van identificar aleatòriament a dos joves: en Guifré i en Jordi. Poc després, la fiscalia de l’Audiència Nacional espanyola va obrir diligències per un delicte d’injúries a la Corona.

El judici se celebrarà el 2 d’octubre de 2014 a Madrid. Poden ser condemnats a pagar 10.800 euros (21.600 euros entre tots dos) als quals se sumen els 14.000 euros de fiança compartida que no van abonar al·legant que no tenen feina i que són estudiants. Si no paguen, seran condemnats a 6 mesos de presó.

Considerem que el judici contra en Guifré i en Jordi forma part de l’estratègia repressiva de l’Estat espanyol contra el referèndum del 9N i el procés independentista català. És un judici polític, que pretén arraconar i criminalitzar l’independentisme d’esquerres i combatiu per facilitar una sortida pactada entre les oligarquies. La justícia espanyola que persegueix i reprimeix l'independentisme és la mateixa que perdona i protegeix els corruptes que roben diner públic o aquells qui violenten la mateixa democràcia.

Sabem que per combatre la crisi econòmica, les retallades de drets socials i laborals, i per guanyar la democràcia i l’exercici del dret a decidir cal desobeir les lleis i els tribunals espanyols. Per això, cal donar suport als dos joves encausats, perquè la seva acció de protesta és legítima, perquè s’empara en el principi de la llibertat d’expressió i s’emmarca en el rebuig a la Corona espanyola i en la defensa d’una República Independent dels Països Catalans. Per tot plegat, els càrrecs electes de la CUP i la militància de les organitzacions de l’esquerra independentista de la comarca del Maresme manifestem el següent:

1) Denunciem que l’Estat espanyol criminalitza l’independentisme i les opinions polítiques crítiques amb la institució monàrquica.

2) Exigim que es respecti el dret a la llibertat d’expressió com a principi bàsic de qualsevol ordenament democràtic.

3) Reclamem  l’absolució i l’arxiu de la causa per “injúries a la Corona” contra en Jordi i en Guifré.

Fem una crida ciutadana a solidaritzar-se amb aquests dos joves, mitjançant col·laboracions econòmiques, adhesions al manifest de suport (http://ararepublica.wordpress.com/suports) o bé  acompanyant-los a Madrid amb el bus solidari el proper 2 d’octubre.

Mataró, 24 de setembre de 2014

> Enllaç al web de la campanya solidària amb en Jordi i en Guifré