Els partits monàrquics impedeixen que es debati sobre els Borbons al Ple de Mataró

CiU, PSC, PP i PxC veten que es puguin votar a l’Ajuntament de Mataró unes declaracions institucionals d’ICV-EUiA i la CUP de rebuig a la monarquia.

Dijous 5 de juny s’ha celebrat una junta de portaveus extraordinària a l’Ajuntament de Mataró, per tal de discutir unes declaracions institucionals presentades per ICVEUiA i la CUP per rebutjar la monarquia i reclamar la República. En aquesta junta de portaveus, CiU, PSC, PP i PxC s’han alineat i no han permès que es pugui votar sobre aquesta important qüestió.

ICV-EUiA i la CUP denunciem públicament aquesta actitud de CiU, PSC, PP i PxC, que no han permès que es pugui debatre sobre aquest tema a la nostra ciutat.

Mataró, 5 de juny de 2014

Aquesta és la moció que va presentar la CUP i que va ser rebutjada pels partits del 'bloc monàrquic' a l'Ajuntament de Mataró:

Proposta de resolució del Grup Municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) de rebuig de la Monarquia espanyola i a favor del referèndum del 9 de novembre

L’abdicació del Rei d’Espanya és el resultat de l’esgotament del règim de la Transició, que va consistir en un pacte entre els franquistes i les cúpules dels sindicats i organitzacions polítiques de l’oposició democràtica a la Dictadura franquista. D’aquesta manera, molts dels qui avui advoquen per una III República espanyola van ser, justament, els qui varen renunciar als seus principis republicans, socialistes i d’autodeterminació.

Quaranta anys després la mobilització popular a favor de la independència dels Països Catalans ha sacsejat l’escenari polític i davant d’aquesta situació, els poders fàctics de l’Estat, aposten in extremis per substituir el Cap de l’Estat, amb la falsa idea que tot tornarà a ser com abans.

Ara, igual que fa quaranta anys, la disjuntiva continua sent reforma o ruptura democràtica. Emperò, l’experiència històrica i, sobretot, els greuges dels últims temps, ens demostren que Espanya no es pot reformar en un sentit plurinacional, que la nostra identitat nacional i el nostre futur econòmic estan condemnats si continuem lligats a un estat, que ja sigui monàrquic o republicà, no ens respecta.

En aquest sentit, manifestem el nostre rebuig a la Monarquia, perquè és el símbol d’una Constitució que no ens representa ni respecta.

Prioritzem la celebració del referèndum del 9 de novembre sobre el futur polític de Catalunya, perquè considerem que és allò que ha reclamat el poble, perquè amb l’exercici del dret a decidir iniciar un procés constituent, no sotmès als tripijocs de la política espanyola, i perquè la plena sobirania del poble català és, ara mateix, l’únic escenari possible per a la consecució d’una República.

Per tot això, el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular proposa al Ple Municipal l’adopció dels acords següents:

1. L’Ajuntament de Mataró  manifesta el seu rebuig a la Monarquia espanyola i referma els valors republicans del poble català: justícia, igualtat, solidaritat, democràcia i laïcitat.

2. L’Ajuntament de Mataró referma el seu compromís amb la celebració del referèndum del 9 de novembre en els termes establerts pel Parlament de Catalunya, com a via per a la superació del marc jurídic i polític espanyol i per a la consecució d’una República Catalana independent.

Xavier Safont-Tria i Ramon
Portaveu del Grup Municipal de la CUP a l’Ajuntament de Mataró

Mataró, 4 de juny de 2014