CiU s’alinea amb PP i PxC contra els drets humans dels immigrants sense papers

Els vots en contra de CiU, PP i PxC impedeixen que l’Ajuntament de Mataró aprovi una Declaració Institucional per garantir els drets humans de les persones immigrants en situació administrativa irregular.

La CUP lamenta que els vots en contra de CiU, PP i PxC hagin impedit que l’Ajuntament aprovi la moció a favor de la cohesió social i per garantir els drets dels immigrants “sense papers”. CiU s’ha alineat amb els posicionaments del PP i PxC respecte a la immigració en la Junta de Portaveus celebrada el dilluns 31 de maig a l’Ajuntament de Mataró. La proposta, presentada per la CUP, ha obtingut els vots favorables de ICV-EUiA i el PSC.

Des de la CUP ens sorprèn que aquesta mateixa Declaració Institucional fos aprovada a l’Ajuntament de Barcelona amb el vot favorable de CiU i en canvi el mateix partit hi ha votat en contra a l’Ajuntament de Mataró. La ciutat de Mataró té greus problemes vinculats a la marginació social, i aquests problemes no se solucionaran mirant cap a una altra banda davant una realitat cada dia més dramàtica.

Les persones immigrades en situació administrativa irregular són la classe més desfavorida que pateix més durament la crisi actual. Un fenomen que comença als espais fronterers europeus, amb colpidors incidents que estan provocant un important nombre de morts i ferits.

Aquests col·lectiu humà pateix una greu situació que es tradueix en la manca d’atenció social i la precarietat absoluta en el món laboral. Això aboca aquests veïns nostres a l’exclusió social i a situacions de vulnerabilitat davant les estafes de les quals són víctimes amb la falsa promesa de regularitzar la seva situació personal a canvi de milers d’euros.

Moltes d’aquestes persones porten força anys vivint a Mataró, i des de l’administració local caldria apel·lar a les institucions competents per tal que articulin mesures concretes, tal com proposa la Declaració Institucional.

Hi ha moltes dificultats administratives que s’haurien de resoldre per tal de garantir els drets bàsics que permetin, a les persones que així ho sol·licitin, poder accedir a un contracte de treball sense les dificultats que actualment existeixen.

Els acords proposats a la moció de la CUP rebutjada  per CiU, PP i PxC són:

1. Apel·lar a l’Estat Espanyol, a la Comissió europea i a la Generalitat de Catalunya, en allò que li competeixi a cadascuna, a incloure aquesta greu problemàtica, de persones immigrants en situació administrativa irregular, dins les agendes polítiques més immediates, per tal de poder articular aquelles mesures que incideixen en aquest fenomen.

2. Que es prenguin les mesures que garanteixin la preservació dels drets humans de totes les persones.

3. sol·licitar a les administracions competents que, en l’actual context de crisi i atur, flexibilitzin les condicions per a la concessió i renovació dels permisos de residència i treball de les persones estrangeres. Així mateix l’Ajuntament de Mataró seguirà reclamant de les referides administracions competents l’informe positiu d’arrelament social per a aquelles persones en situació de vulnerabilitat.

4. Que aquestes polítiques ajudin a la nostra ciutat a poder gestionar millor la cohesió, la qualitat de vida de tots els ciutadans i ciutadanes, i el respecte escrupolós de la dignitat del conjunt de les persones, -independentment de la seva situació administrativa- mitjançant les mesures oportunes tant legals com econòmiques per poder fer front a un fenomen que afecta la convivència.

Mataró, dimecres 1 d’abril de 2014