La CUP presenta a l'alcalde un plec de propostes d'actuació a favor del català

Dimecres 24 d'octubre la CUP de Mataró ha adreçat a l'alcalde Joan Antoni Barón una bateria de propostes d'actuació en política lingüística per tal que siguin incorporades al PAM i al Pressupost de l'Ajuntament per al 2007. Sota el títol "A Mataró: defensem i usem el català", la Candidatura d'Unitat Popular proposa un seguit d'actuacions concretes que l'Ajuntament podria dur a terme a favor de la nostra llengua:

Obrir el Consell Municipal de la Llengua Catalana:

- Acabar amb el partidisme i l’obscurantisme dels Consells de Participació, i afavorir que el consell assessor sigui un òrgan participatiu de totes les entitats i ciutadans que vulguin treballar a favor de la llengua catalana.



- Procés participatiu anual per elaborar el PAM de política lingüística



- Garantir un pressupost digne



Apropar el CNL a la ciutat:

- Habilitar un espai informatiu de la llengua a tots els Centres Cívics i de titularitat municipal.



- Obrir una “oficina de la llengua” d’atenció a la ciutadania en un indret més accessible que el passeig del Callao, que faciliti informació sobre drets i queixes.





Compliment del Reglament d’ús de la Llengua Catalana de l’Ajuntament:

- Vetllar perquè l’Ajuntament ofereixi una bona senyalització i perquè usi el català a la via pública, en els rètols i els anuncis (no repetir la vergonya dels rètols turístics o dels contenidors de brossa, farcits de faltes ortogràfiques)



- Vetllar per l’ús del català en els equipaments i en els serveis municipals externalitzats (per ex.: tallers, activitats esportives, etc.).





Consolidació de l’ensenyament i de l’alfabetització en català:

- Implicació de l’IME en el desenvolupament, seguiment i compliment efectiu dels Projectes Lingüístics dels centres d’ensenyament obligatori i que en depenguin (escoles bressol, escola d’adults).



- Garantir la implicació dels esplais, casals d’estiu i centres recreatius en plans d’entorn lingüístic (normalització lingüística dels espais de lleure informals)



- Desenvolupar un pla d’alfabetització de la gent gran, en col·laboració amb el CNL, les Associacions Veïnals i els Casals de Gent Gran.



- Estudiar mecanismes d’intervenció en l’àmbit d’ensenyament privat de les Autoescoles, que actualment està 100% castellanitzat.





Afavorir el coneixement de la realitat sociolingüística:

- Publicació i difusió anual d’un estudi sociolingüístic de Mataró (extensible a la comarca del Maresme), on es reflecteixi l’ús real de la llengua. Vetllar perquè l’estudi OferCat proposat serveixi per respondre a aquesta finalitat, pendent des de l’inici de legislatura.   



- Destinar una partida específica a l’organització d’unes Jornades de sensibilització sociolingüística, en col·laboració amb les entitats de defensa de la llengua catalana (Òmnium Cultural, CAL, Plataforma per la Llengua).



Correcció de la conducta dels catalanoparlants i dels prejudicis lingüístics:

- Reforçar l’autoestima i corregir les normes d’ús negatives dels catalanoparlants destinant una partida a l’organització de Tallers d’Espai Lingüístic Personal, que dinamitza la Fundació Reeixida.



- Impuls de la campanya “Adopta en català” de l’associació Veu Pròpia que es proposa transmetre l’experiència d’haver adoptat la llengua catalana per tal d’ajudar a les persones que també ho volen fer.



- Combatre els prejudicis lingüístics i afavorir el coneixement de la diversitat lingüística mitjançant:



• Programa de Ràdio interactiu sobre les llengües i la diversitat lingüística de la ciutat.



• Tallers d’Educació per la Llengua, organitzats per la Fundació Reeixida, per descobrir el patrimoni lingüístic de la humanitat, destinats a l’ESO.



- Impuls i innovació dels programes d’intercanvi lingüístic (Voluntaris per la Llengua) adreçant-los a més àmbits: secundària, esport, centres cívics i associacions veïnals...





Aposta per una programació cultural d’àmbit nacional:

- Donar suport a la CAL perquè organitzi el Culturaviva, diada festiva per donar un impuls a la llengua i la cultura catalana, a Mataró.



- Suport explícit al Correllengua, aprovant al Ple una moció amb el contingut del manifest nacional.



- Incentivar amb ajuts específics els projectes d’intercanvi entre estudiants, joves, entitats, grups, empreses etc. dels Països Catalans.



- Garantir que el concert central de Les Santes i el Festival Cruïlla de Cultures comptin amb grups de música en català.



- Procurar que el PMC vetlli per la presència i l’oferta de films en català o bé doblats i subtitulats en la mostra de Cinema, projeccions del Monumental i els actes de Cinema a la fresca.





Atendre les demandes específiques (braille i LSC):



- Equipar les biblioteques, sales de lectura i centres recreatius de la ciutat amb material (braille i LSC) en català.



La CUP ha demant a l'alcalde que aquestes propostes d’actuació siguin tingudes en consideració mitjançant la inclusió en forma d’al·legacions al PAM 2007 o en la forma que consideri més oportuna.



CUP Mataró

24 de novembre del 2006