No a la Constitució Europea, sí als Països Catalans

Joan Jubany,
membre de la CUP de Mataró.
Article publicat a la revista CapGròs.

Com a catalanes i catalans, considerem que una altra Europa és possible, basada en el respecte a la llibertat dels pobles, en la diversitat lingüística i cultural, en la igualtat social i de gèneres, en la solidaritat internacional i la cooperació amb tots els pobles de la Mediterrània. Per això, des de la CUP votarem NO a la Constitució Europea i us donem cinc motius ben clars: 

1. Perquè això no és una Constitució, sinó un Tractat entre Estats, redactat amb secretisme i d’esquenes a la ciutadania, sense procés constituent previ, ni  participació ciutadana i, el més greu, amb un referèndum que no és vinculant.

 2. Perquè blinda els Estats existents, nega el dret a l’Autodeterminació i reforça la idea de l’Estat com a eina de control social i repressió política, posant èmfasi en els aspectes policials i les retallades de drets civils.

 3. Perquè consagra l’exclusió social i política de les persones nouvingudes; perquè enlloc parla d’abolir la discriminació de gènere i perquè discrimina a les llengües dels pobles sense Estat.

4. Perquè els drets socials els enumera però en cap cas els garanteix i no preveu cap política social comuna a tota la UE. Però, en canvi  “constitucionalitza” el dèficit zero i dóna total llibertat als moviments de capitals, eximint-los de responsabilitats ecològiques i socials.

5. Perquè afirma sense embuts que cal militaritzar Europa per tal d’intervenir allà on calgui en defensa dels interessos econòmics de les grans corporacions.