A Mataró, volem cinema en català

A la parada de roses de Sant Jordi de la CUP de Mataró ha distribuït manifestos a favor del cinema en català a la nostra ciutat. El text és el següent:

Com a ciutadans i ciutadanes de Mataró reclamem el dret a viure plenament en català. Per això, manifestem el nostre desacord amb la política lingüística del govern tripartit de la ciutat (PSC-ICV-ERC), que no ha fet res de res per tal de garantir una oferta estable de cinema en català. Les projeccions del Monumental, la Mostra de Cinema i el Cinema a la Fresca demostren la manca de sensibilitat del Patronat Municipal de Cultura envers el cinema en català. D’altra banda, en l’oferta privada de cinema (Cinemes Òscar Mataró i Cinesa Mataró Parc) tampoc s’ha fet cap actuació a favor del català.

A Mataró el cinema en català simplement no existeix, amb la qual cosa moltes persones ens veiem forçades a marxar fora de la ciutat per poder gaudir d’un dret, que el nostre Ajuntament, malgrat les despeses que destina a personal i a organismes de normalització lingüística, no empara.

Fins ara, s’ha demostrat que el tripartit de Mataró no té la voluntat política de resoldre aquesta situació, tot i que hi ha experiències properes, com ara a Badalona, on l’Ajuntament i la iniciativa privada, han demostrat que amb voluntat la projecció de cinema en català no sols és possible sinó rendible.

Atès que el govern de Mataró verbalment assumí com a pròpies les propostes contingudes en el document de la CAL “Per un augment de l’ús social de la Llengua Catalana als municipis (abril 2003)”, volem recordar-los que en l’apartat 2.5 s’hi explicita molt clarament que cal “Fomentar el cinema en català a través de les activitats organitzades o que depenen de l’Ajuntament.”

Ara bé, amb el “catalanisme d’esquerres” tan original que practiquen els membres del govern tripartit, els drets lingüístics de les persones catalanoparlants difícilment podran veure’s satisfets.

Tot i així, des de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) exigim fets i no promeses!
No podem ni volem acceptar més excuses i retards: volem que a Mataró hi hagi una programació de cinema en català estable, ARA i no d’aquí 2 anys!

Diada de Sant Jordi de 2005.
En defensa de la llengua catalana.

Mataró, 23 d'abril de 2005
Assemblea permanent CUP Mataró