Un centenar de persones es concentren a Mataró per l'Autodeterminació dels Països Catalans

Un centenar llarg de persones s'han concentrat aquest dissabte 1 d'abril davant l'Ajuntament de Mataró per donar suport a la convocatòria unitària per l'Autodeterminació dels Països Catalans. La concentració haestat la primera gran resposta a la imposició dels Estatuts d'Autonomia i ha emplaçat a continuar endavant amb les mobilitzacions el 23 d'abril.

Cap a les 7 de la tarda s'ha desplegat la pancarta i s'han distribuït manifestos entre els vianants que passejaven per la Riera. Poc a poc, el gruix de persones ha anat augmentant i a un quart de vuit, Carme Polvillo, de la CUP de Mataró, ha llegit el manifest comarcal i tot seguit s'ha clos l'acte amb el cant de Els Segadors.

Cal remarcar que l'acte ha estat precedit per un desmesurat desplegament intimidatori de policia municipal i d'antiavalots dels Mossos d'Esquadra. La vigilància policíaca ha estat el resultat d'una demanda formulada pel Partido Popular i ha pretès, sense aconseguir-ho, deslluir el caràcter pacífic i revinidicatiu de la concentració.

MANIFEST DE LA CAMPANYA UNITÀRIA PER L’AUTODETERMINACIÓ (EL MARESME)

Des de fa mesos els polítics del Principat i del País Valencià estan immersos en la discussió sobre les reformes dels respectius estatuts d’autonomia. Acceptar l'estatut comporta acceptar les regles del joc constitucional espanyol, és a dir acceptar els límits imposats per aquest i admetre els pilars bàsics del sistema: el capitalisme, la negació dels drets nacionals, la monarquia, etc.

L’actual reforma dels estatuts neix de la mà de les classes dominants, que són les més interessades a defensar-los, amb especial intensitat pel que fa al finançament, que la classe política del Principat ens ven com la solució als problemes de les classes populars.

Hem de ser conscients que l’especulació, la precarietat, el tancament d’empreses i les deslocalitzacions, la destrucció del medi ambient i la terciarització, la discriminació per gènere, ... Tot això passarà mentre s’apliquin polítiques neoliberals que no garanteixen els drets socials bàsics (educació, salut, habitatge, estabilitat laboral, seguretat alimentària, energia, igualtat entre sexes...) i es mantingui un model econòmic que avantposa la propietat privada a qualsevol valor social. Problemes i situacions que podem veure al Maresme, on el preu de l’habitatge cada dia puja més o coneixem empreses que han tancat o tancaren.

També es condemna un ampli sector de la societat catalana a la il·legalitat i la precarització, mitjançant polítiques repressives i d’exclusió, ja que els poders autonòmics volen assumir les competències d’immigració, però en cap cas proposen solucions diferents de les que ja aplica l’estat.

Els estatuts suposen un atac directe a les aspiracions de llibertat dels Països Catalans. Aquests estatuts marginen la llengua catalana, fixen la cooficialitat del català, enlloc de l’oficialitat plena, mantenen el secessionisme lingüístic i asseguren la disminució constant de l’ús i ensenyament del català a les aules o en altres àmbits com el cinema, Al Maresme és gairebé impossible poder veure una pel·lícula en català.

El que nosaltres necessitem és un procés constituent popular i democràtic, per tal de construir un nou model de relacions polítiques, socials, econòmiques i laborals als Països Catalans. Per assolir aquest nou model hem de decidir lliurement el nostre futur, sense amenaces, ni coaccions, és a dir, hem d’exercir el dret a l'Autodeterminació. Des del Maresme, les entitats i organitzacions que donem suport a la campanya per l’autodeterminació, us animem a sumar-vos a aquesta lluita.

NI REFORMES, NI ESTATUTS, AUTODETERMINACIÓ!


NOTÍCIES DE PREMSA

• portalmataro.com: Una concentració davant l’ajuntament demana l’autodeterminació per Catalunya [03/04/2006]

• capgros.com: Un centenar de persones es manifesten per l'autodeterminació [03/04/2006]