La CUP, satisfeta de sentir Mataró Ràdio feta realitat

Després d’anys de reivindicació, aquest 25 de juliol s’ha emès un programa pilot de Mataró Ràdio. Des de la CUP de Mataró ens congatulem amb tota la ciutadania pel fet de sentir la nova emissora feta realitat.Des de la Candidatura d’Unitat Popular de Mataró volem mostrar la nostra alegria i satisfacció per l’emissió pilot de Mataró Ràdio ahir, 25 de juliol, en un programa especial conduït per Espartac Peran i Anna Lasaga.

Ens congratulem amb tota la ciutadania pel fet de veure (en aquest cas sentir) com una reivindicació popular ja és una realitat. Cal recordar que la creació de la nova emissora era una de les propostes el programa electoral de la CUP en les eleccions municipals del 2003. Una proposta que havia estat menyspreada i rebutjada pel govern municipal.

La plataforma ciutadana “Mataró, posat’t la ràdio”, però, amb les seves mobilitzacions va aconseguir un alt nivell de suport popular i forçar un canvi de 180 graus en la postura negativa del govern tripartit local.

Des de la CUP hem reivindicat en tot moment que la nova emissora pública estigui al servei de tota la ciutadania, i no només del poder polític local. Els responsables polítics i tècnics de Mataró Ràdio comparteixen aquesta visió, almenys en les seves declaracions públiques. Esperem sentir la pluralitat ciutadana de forma imparcial quan comencin les emissions regulars, el proper 11 de setembre. Desitjem que la ràdio “de tota la ciutat” no sigui un simple eslògan sinó una realitat.

De moment, la composició del Consell d’Administració de Mataró Audiovisual (l’òrgan que gestiona Mataró Ràdio) no es pot dir que prioritzi la participació ciutadana. Aquest òrgan de 15 membres reserva 10 cadires als partits polítics que ja tenen representació a l’Ajuntament i només 5 a la societat civil. Des de la CUP entenem que la representació hauria de ser, com a mínim, paritària entre partits i entitats ciutadanes. Els partits institucionals ja tenen el seu espai en el Ple Municipal i no entenem questa obsessió per controlar  Mataró Audiovisual d’una forma tan massiva (el 66% més el vot “de qualitat” de l’Alcalde).

Tampoc compartim la condició imposada des de l’Ajuntament que es facin connexions amb COM Ràdio en les hores que Mataró Ràdio no emeti programació pròpia. Creiem que la ràdio municipal d’una ciutat de 120.000 habitants té potencial per emetre una graella de programació les 24 hores del dia. En tot cas, si s’opta per fer connexions amb una altra emissora, entenem que aquesta hauria de ser Catalunya Ràdio, per la seva titularitat pública i perquè els seus òrgans de control depenen del Parlament de Catalunya, amb la qual cosa se’n garanteix més la pluralitat que no pas amb l’emissora de la Diputació de Barcelona. Des de la CUP considerem que la decisió de fer connexions amb COM Ràdio respon únicament a interessos partidistes del soci majoritari del tripartit mataroní.

Des de la CUP restarem a l’aguait i intentarem vetllar perquè Mataró Ràdio sigui realment un mitjà de participació de tota la ciutadania i no un aparell propagandístic del govern municipal de torn.

Avui, però, volem contagiar la nostra alegria per la primera emissió de Mataró Ràdio i volem felicitar a tota la gent que ha lluitat per fer-la realitat, especialment la plataforma ciutadana “Mataró, posa’t la ràdio”. Un cop més s’ha demostrat que val la pena implicar-se en moviments ciutadans reivindicatius, i que la política no es fa només des de les poltrones. Encoratgem totes les persones inquietes i compromeses amb el nostre entorn social i territorial a implicar-se en moviments ciutadans reivindicatius que en definitiva enriqueixen la nostra societat.

CUP de  Mataró
26 de juliol de 2006